por Cristina Martin Perez i Isabel Baró

El dissabte 8 d’abril al mati uns quants cooperos varem visitar els horts que gestiona la cooperativa La Rural de Collserola a Valldoreix; aquest proveïdor de la Coop és una associació de productors i consumidors que tenen la producció agroecológica com a eix central de la seva activitat i que comparteixen inquietuds culturals i socials que els fan divulgar els valors de l’agroecologia, l’economia social i la sobirania alimentaria.

L’Alfred ens va presentar es seus nous “socis”: el Pepe (pastor de cabres) i “X” (apicultor), el seu treball actual i els projectes nous que tenen d’ampliar els camps, recuperant uns que estan just al costat dels actuals; també ens va fer visitar aquests camps.

Per tirar endevant aquests projectes compten amb el suport de la cooperativa de credit Coop57 (http://www.coop57.coop/ca), una membre de la qual ens va explicar com funciona: financia els seus socis (entitas), adequant-se a cada cas, sota els principis de confiança, proximitat i flexibilitat. Per garantir aquest credit, la Coop57 demana a la entitat sòcia uns avals personals mancomunats (dividits proporcionalment entre tots els avaladors).

Finalment vam dinar plegats un exquisit àpat a base dels productes de l’hort, que ens van preparar amb un forn de terra: es tracta d’un forat al terra d’1 m de diàmetre x 1m de profond aproximadament on es fa un foc de llenya; quan les brases estaven fetes les van tapar amb una bona capa de fulla verda fresca (enciams espigats, fulles de col, llengua de bou…), a sobre van col.locar les patates, col, faves, escarxofes, carbasa, ceba i, finalment, una capa de calçots disposats en forma de flor. Ho van cobrir tot amb una nova capa de fulla verda, després una lona i, finalment, terra. Ho van deixar un parell d’hores i, retirant capa per capa, varem trobar les menges… IMPRESSIONANT!!!